Miatyánk Fesztivál 2023: harmóniumkiállítás
| | | | | | | | | | |

Harmóniumkoncert és megemlékezés − Nevek Napja, 2023

Templomunk mellékhajóiban júniusban, magángyűjtők nagylelkűsége révén egy időszakos hangszertörténeti kiállítás nyílt, amely több mint húsz harmóniumot mutat be magyar és angol nyelvű tablókkal, kiegészítve kottákkal és eszközökkel. A bemutatás azonban csak akkor teljes, ha meg is szólalnak a hangszerek. Három évközi koncert után most arra teszünk kísérletet, hogy az összes, együtthangzásra képes harmónium egyszerre szólaljon meg.

November 4-én tartjuk templomunkban a Nevek Napját. Ennek története, hogy 1956-ban a Bakáts tér és környéke harcok színtere volt. Az elhunytaknak a templomkertben ástak ideiglenes sírokat, november 5-én a templom északi falánál végeztek ki hat felkelőt, a templomtornyot és a főhajót pedig két tankbelövés érte. A rendszerváltás után a templomkertben létesült az első fővárosi ’56-os köztéri emlékmű, Czinder Antal munkája. 2016-ban történészek segítségével összegyűjtöttünk egy sok ezer nevet tartalmazó, azóta is bővülő, bővíthető listát, benne a  harcok összes ismert áldozatával – magyar és cirill betűs nevekkel. Rájuk emlékezik a plébánia közössége minden évben, november 4-én.

A november 4-én, szombaton 19 órakor kezdődő koncerten orgonaművészek, egyházzenészek és műkedvelő muzsikusok szólaltatnak meg kamaraműveket több harmóniumon, illetve vonósokkal kiegészülve. Fellép többek között Pék Csaba, Tóka Ágoston, Tóka Szabolcs és Kolbe Ilona. A zárómű Gustav Holst: Jupiter című művének átírt kivonata. Holst az első világháború idején komponálta a Bolygók című zenekari, eredeti formájában két zongorára készült ciklusát, amelyből egy rész liturgikus színezetet is kapott. A Holst falujáról, a Londontól nem messze fekvő Thaxted településről elnevezett dallamra számos anglikán és katolikus szöveg született. Közülük a leghíresebb a földi és az égi haza szeretetét egybevonó I Vow to Thee, My Country kezdetű vers, amely számos ünnepi eseményen, így például Diana hercegnő és Károly herceg (a mai király) esküvőjén, valamint Diana temetésén is. Minden évben, november elején, a Remembrance Day keretében emlékeznek az angolszász világban az I. világháború áldozataira, amikor szintén elhangzik ez a mű – ahogyan most nálunk is.

A koncert műsora:
Európai művek:
– R. Strauss: Hochzeitspräludium − 2 harmónium
– Liszt F.: Ave maris stella − harmónium és ének
– Franck: Sortie ou offertoire − 2 harmónium
Angolszász művek:
– W. Spinney: 104. zsoltár − 3 harmónium és fuvola
– J. Darwall: 148. zsoltár (Rejoice, the Lord is King) − 3 harmónium
– W. Faulkes: Nagy kórus − 3 harmónium
Kamarazene:
– A. Dvořák: Bagatellek − harmónium, 2 hegedű és cselló
Zárómű:
– G. Holst: Jupiter (részlet)

A koncert után szívesen látjuk Önöket Pataki Tibor VÍZ című, az altemplomban látható kiállításának finisszázsán.

Hasonló bejegyzések