Miatyánk Fesztivál 2022: templombúcsú, oltárszentelés, Nagy Agapé, vezetett séta
| | | | | | | | |

A 2022. évi Miatyánk Fesztivál programja

Október 1. szombat 19 óra: Vezetett séta az altemplomtól az orgonáig

Az érdeklődők megismerhetik az ötéves felújítási munka révén megújult Bakáts téri katolikus templomot. Az Ybl Miklós által tervezett templom a főváros első neoromán épülete, egységes stílus és aprólékos kidolgozottság jellemzi. A szentély freskói a kor legjobb festőinek munkái: Than Mór (Nemzeti Múzeum, Szent István-bazilika) és Lotz Károly (Nemzeti Múzeum, Opera, Akadémia, Mátyás-templom). Nemzeti tematikájú falképprogramja szintén az elsők között valósult meg, Ipolyi Arnold püspök, a hazai műemlékvédelem egyik megteremtőjének útmutatásával. Belépünk a templom ritkán látogatható tereibe is, a sekrestyétől az altemplomon át az orgonáig.

Október 2. vasárnap 11 óra: Búcsús szentmise oltárszenteléssel, majd Nagy Agapé

Templomunk védőszentje, Assisi Szent Ferenc október 4-i ünnepéhez legközelebb eső vasárnap számunkra az év egyik kiemelt ünnepe, a templombúcsú. Összegyűlnek a helyiek, vendégek jönnek, hazalátogatnak az elszármazottak. Ezen a napon teljes búcsú, azaz a bűnbánat szentségében már föloldozást nyert bűnért járó, ideigtartó büntetés elengedése nyerhető. Ennek feltétele a szentségi gyónás és szentáldozás (utóbbi lehetőleg a búcsú napján); a búcsú elnyerésének szándéka; mentesség minden bűntől, még a bocsánatos bűnökhöz való ragaszkodástól is; valamint imádság a Szentatya szándékára. Az idei búcsú a kétszázegyedik a sorban, és az első a templomfelújítás lezárulta óta. A szentmisében Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom−budapesti érsek felszenteli az új szembemiséző oltárt.

A búcsú napján immár hagyományosan − a belvárosban talán egyedüliként − „falunapot” tartunk: a templom előtt bográcsokban főzünk és megvendégelve egymást és az egybegyűlteket, együtt ebédelünk.

Október 15. szombat 19 óra: Harmóniumkoncert és hangszerbemutató

A harmónium az orgonához hasonló, de annál jóval kisebb, praktikusabb hangszer. Templomunkba a marista szerzetesrend Hőgyes Endre utcai iskolájának 1950. évi államosításakor egy Schiedmayer gyártmányú harmónium került. Sebestyén János gyűjtő 2016-ban a hangszert elvitte és felújíttatta. A templomfelújítás végeztével megmutatjuk megújult harmóniumunkat, két másik hangszer társaságában. A harmóniumokat Pék Csaba orgona- és harmóniumrestaurátor és -előadó, valamint Tóka Ágoston Junior Prima-díjas orgona- és harmóniumművész szólaltatja meg. A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

Október 31. hétfő 18 óra: Emléktábla-avatás és zsolozsma

Egy helybéli bognármester és egy gazdag özvegyasszony hagyatékából 1822-ben, négy hónap alatt felépült a ferencvárosi katolikusok első, ideiglenes temploma. A berendezésre halász, molnár, pék, tímár, kosárkötő, kovács, szappanosmester, helyi politikus összeadta, amije volt. Az épületet 1878-ban lebontották.

Tizenhárom év alatt, többszöri nekirugaszkodással, a város és az ország pénzén, Sissi királyné védnökségével 1879-re készült el a mai Bakáts téri templom. A felújított, Ybl Miklós tervezte neoromán mű akkor is, ma is az elsők között szerepel Budapest historizáló egyházi épületei között.

Szeretnénk méltón megőrizni e két generáció, a templomot és körülötte Ferencvárost felépítők emlékét. A plébániaalapítás 200. évfordulójának előestéjén, október 31-én 18 órakor a templomkertben, az első templom helyén emléktáblát avatunk, majd a mai templomban imát mondunk. Részt vesz az ünnepségen és bekapcsolódik a liturgiába az alapító pesti, Ferenciek terei ferences kolostor részéről Kárpáti Kázmér OFM templomigazgató. A Ferencvárosi Önkormányzat nevében Baranyi Krisztina polgármester mond köszöntő szavakat.

A szertartás után, 19 órakor templom- és orgonabemutató.

Gönczi Ambrus, a Ferencváros Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjének cikke az ideiglenes templomról itt érhető el.

Az estén bemutatott fényképes gyűjtés az ideiglenes templomról és az ott szolgáló ferencesekről ide kattintva tekinthető meg.

Hasonló bejegyzések